BRYLLUP

Hvordan kan man inngå ekteskap i Norge og hva trenger man for dette

Det juridiske er ikke så komplisert, og det er rikelig med snø rundt for par som søker etter en romantisk vinterseremoni. Nedenfor er loven for å gifte seg i Norge, for å hjelpe dere med å planlegge deres ideelle bryllup i Norge.

Før dere gifter dere, må vi i Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Det betyr at dere må fylle inn en del opplysninger og behandlingstiden kan være 2-3 uker.

Den raskeste måten er å søke om prøvingsattest elektronisk hvis dere begge har norsk personnummer eller d-nummer. Dere e må ha mulighet til å logge inn med BankID, BankID på mobil, Buypass eller Commfides.

Prøvingsattesten er gyldig i 4 måneder.

Hvis dere heller vil gjøre det på papir, må dere fylle ut skjemaene, og sende dem samlet til deres lokale skattekontor..

  • Egenerklæring – et dokument som må fylles ut av hver af dere.
  • Forlovererklæring – et dokument som må fylles ut av to vitner – én for hver av dere.  En vitne må være en person som kjenner dere. Statsborgerskapet til forlover har ingen betydning, men han/hun må være over 18 år. De må ikke være til stede ved ekteskapsinngåelsen.
  • Har du vært gift tidligere?  Da må du fylles ut en erklæring om skifte. Hvis du er enke, må dødsattestet til din tidligere ektefelle vises.
  • Ønsker du navnendring? Da må du fylle ut melding om endring av navn og sende det  inn sammen med de andre papirene.

Attest fra Skatteetaten

Skatteetaten skriver ut en prøvingsattest, som viser at vilkårene for å inngå ekteskap oppfylles. Prøvingsattesten er gyldig uten stempel og signatur og sendes til en av dere som en digital eller regelmessig brev.  Attesten er gyldig i 4 måneder.

Send attesten til vigsler

Dere må videresende prøvingsattesten til vigsler – digitalt, eller som brevpost i lukket konvolutt. Husk, at tidspunktet for vielse med vigsler må avtales på forhånd.

Bryllup

Overfor vigsler må du vise et pass, et førerkort eller bankkort med bildet ditt. Ikke glem fødselsattestene dine.

Vigsler skal sende papirer til Skatteetaten innen 3 dager etter at ekteskapet er inngått.

Skal dere dra på bryllupsreise?

Husk at navnet i passet ditt må stemme med navnet på billettene. Med andre ord trenger du et nytt pass hvis du har endret navn. Om du har endret navn og skal på bryllupsreise i utlandet, sørg for at navnet i passet stemmer med navnet på billetten. Hvis ikke kan du få problemer ved innsjekking. For å endre passet ditt, ta kontakt med en lokal med politiet i ditt distrikt.

Vigselsattesten sendes med posten

Du mottar vigselsattesten din fra Skatteetaten i posten.

Andre krav

  • Du må være gammel nok. Det betyr at du og partnere din må være over 18 år for å kunne gifte dere.
  • Dere må ikke være så nært i slekt/familie at loven ikke tillater vigsel.
  • Dere må inngå ekteskap frivillig. Og dette er den viktigste tingen

Et ekteskap er gyldig inngått dersom du var gift av et godkjent ekteskapsforbund, for eksempel

  • Norges kirke
  • Den norske humanistforening
  • Tingsretten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *